De Blauwe Bes

De blauwe bes komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en wordt sinds de jaren vijftig ook in Europa geteeld. De Latijnse naam is Vaccinum corymbosum. De bes groeit in trossen aan struiken die tot wel 2,5 meter hoog kunnen worden. In het voorjaar (april/mei) bloeit de blauwe bes met witroze bloemen. De oogst van de blauwe bes valt in juli/augustus/september. Er zijn verschillende rassen ontwikkeld welke vroeg, middelkroeg of laat zijn. Tussen deze rassen zijn ook wel verschillen in smaak, besgrootte en ziektebestendigheid.

De blauwe bessenstruik houd van zure grond, het veenlandschap is hiervoor uitermate geschikt.

De blauwe bes is een heerlijke zoete, gezonde snack. Ze zijn erg geschikt om zo op te eten maar zijn ook uitstekend te verwerken door de yoghurt, in cakes, taarten en pannenkoeken, in fruitsalades maar ook voor de jam of gelei. De blauwe bessen kunnen ook worden ingevroren zodat er het gehele jaar door van gegeten kan worden. De bessen zijn ontdooid wel wat minder stevig dan een verse blauwe bes, maar de smaak gaat niet verloren en ze worden zeker niet 1 klomp natte vrucht zoals bij de aardbeien het geval is. Om de bessen in te vriezen moeten de bessen niet gewassen worden maar droog ingevroren worden.

(bron: https://www.mooiemoestuin.nl/fruit/blauwe-bes/)

Blauwe bessen zijn zo gezond doordat ze veel antioxidanten bevatten, er wordt aangenomen dat de blauwe bes de hoogste concentratie antioxidanten bevat van ALLE geconsumeerde soorten fruit en groentes.

Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen schade door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die de celstructuur kunnen beschadigen en hierdoor en bijdrage kunnen leveren aan veroudering en ziektes zoals kanker.

(Bron: J. Agric. Food Chem.200856188418-8426, Publication Date:August 30, 2008https://doi.org/10.1021/jf801381y)

De blauwe bes behoort tot de bessen met de meeste voedingsstoffen.

100 gram blauwe bessen bevat:

  • Energie: 57 kcal (239 kJ)
  • Koolhydraten: 14,5 g
  • Eiwitten: 0,71 g
  • Vezels: 2,9 g
  • Vitamine C: 9,7 mg = 16% ADH
  • Vitamine K: 19,3 mcg = 24% ADH
  • Mangaan: 0,3 mg = 17 %

Kortom: de blauwe bes bevat weinig calorieën, maar veel vezels, vitamine C en vitamine K.

(bron: https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1851/2)
(bron: https://www.ahealthylife.nl/10-bewezen-voordelen-van-blauwe-bessen/)